BLOG DE VANZARE

maiapetre11@gmail.com BLOGUL ACESTA Se vinde fara anunturi publicitare, cu 30 lei

vineri, 12 august 2016

Produse specifice Vaii Jiului, omologate

În România, există 4.402 produse tradiționale, dintre care 34 sunt înregistrate și atestate la nivelul județului Hunedoara. Valea Jiului are 19 astfel de produse. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii, toate aceste produse tradiționale vor trebui reanalizate și reatestate până în luna august a acestui an.

Valea Jiului și întreg județul Hunedoara se pot mândri cu un număr destul de mare de produse tradiționale înregistrate și atestate la Ministerul Agriculturii. La nivelul județului există 34 de astfel de produse, respectiv produse din carne, lapte, patiserie, panificație și legume, fructe, dintre care 19 sunt în Valea Jiului.
În Valea Jiului, de la Vest la Est avem următoarele produse tradiționale atestate: sloiul de oaie, brânza Burebista, păsatul momârlănesc, cârnații de oaie Straja, Pita Bunicii, pâinea țărănească, cârnați proaspeți de porc Edy Ursu, cârnații țărănești, cârnăciori afumați tradiționali Edy Ursu, cozonacul cu nucă Valea Jiului, salam Valea Jiului, cârnați minerești, cârnați Parâng, plăcinta de cartofi cu brânză Dealu Babii, cozonac cu nucă Parâng, cozonac cu mac Jiul de Est, plăcinta jiețană cu brânză sărată, pasta de cătină și pasta de măceșe Valea Jiului”,
În iulie 2013 s-a emis un ordin privind atestarea produselor tradiționale. Ministerul Agriculturii cere acum o reatestare, ceea ce înseamnă că produsele vor avea un logo specific, astfel încât să nu se mai producă confuzii în piață. Ordinul aduce elemente noi, în sensul că trebuie fabricată o anumită cantitate zilnică. Aceasta variază între 150 -300 kg pe zi pentru majoritatea produselor.
Încă de săptămâna trecută s-au format comisii de la D.S.V.S.A. și Direcția pentru Agricultură și au fost verificate produsele tradiționale. Acestea vor fi reatestate. Există acum un anumit formular de cerere de înregistrare, un proces verbal de control și un atestat de produs tradițional care are o anumită emblemă. Produsul tradițional este cel fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale care nu au în conținut aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și de prelucrare tradițional și care se distinge de alte produse similare. Tradiționalitatea nu se poate limita la componenta calitativă sau cantitativă sau la un mod de producție stabilit, ci trebuie să fie recunoscută prin intermediul înregistrării sale în Registrul Național de Produse Tradiționale
România are un singur produs înregistrat la nivel european (magiunul de Topoloveni), iar alte două au aplicat pentru recunoașterea la nivel european (brânza telemea de Ibănești și Novacul afumat din Țara Bârsei).

Niciun comentariu: